El Diari de Ferran Camas
Apunts sobre les meves investigacions jurídiques i inquietuds culturals

 

Les meves notes de la setmana i imatge del mes

Cargando
Notes de la setmana

Última semana de febrero: Impartiendo docencia en la Universidad de Perpiñán-Via Domitia

Esta última semana de febrero mi principal actividad serà la impartición de docencia en la Universidad de Perpiñán-Via Domitia, en concreto en su Màster de Derecho de los Negocios (Droit des Affaires). Las asignaturas de las que soy responsable son Derecho Social Europeo por una parte, e Instituciones laborales y judiciales de España, Cataluña y Andorra por otra. Quisiera agradecer a dicha Universidad y su facultad de Derecho que me hayan contratado como profesor visitante un año más, y espero que las materias que voy a impartir sean del interés para el alumnado del máster.

Por otra parte, la imagen que preside esta sección este mes de febrero es una incluida en la gran exposición que se ha mostrado en el Museu Nacional d'Art de Catalunya hasta el 11 de febrero titulada: "¿Qué humanidad? La figura humana después de la guerra (1940-1966)". Haré una reseña en este Diario sobre lo que más me ha gustado de la exposición, entre otras obras, el cuadro de Juana Francés: "Silenci", 1953 (Colección Studiolo Candela A. Soldevila),que es el que véis al lado.
Llegir més

El meu Blog: Novetats de Dret Laboral i Immigració

Els meus comentaris sobre el Dret del Treball i el Dret Migratori com a Catedràtic de Dret del Treball i Director de la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona.
Cargando

Els meus informes sobre el principi de no-discriminació a Espanya

Les meves aportacions a la Xarxa Europea d’Experts den Dret d’igualtat de gènere i no-discriminació, de la que en formo part.
Cargando
Informes
09/11/2022

Informe sobre No Discriminación en España 2022 presentado a la Comisión Europea

Se ha publicado en la página web de la Red Europea de Expertos en Derecho de Igualdad de Género y No Discriminación, a la que pertenezco, el Informe que he realizado para la Comisión Europea sobre el estado del principio de No Discriminación en España 2022.

El informe está en inglés, y lleva por título: Spain - Country report non-discrimination 2022 (aunque atención, el objeto de estudio es la No discriminación en España en relación a 2021). Si seguís leyendo, encontraréis el enlace de dicho trabajo.
Llegir més

Cuidem a les que persones que cuiden

El meus treballs sobre el sector de cures realitzats en el marc del Projecte de recerca Horizon Europe: Care4Care (cuidem a les persones que cuiden),del que sóc responsable a la Universitat de Girona.
Cargando

Cultura per desconnectar

Aquí van les meves propostes culturals: llibres, musica, art, etc., aquelles coses que m’evadeixen del treball i la rutina diària. En aquest sentit, també recomano accedir a la pestanya de Cites d’interès.

Cites literàries d’interès

Cargando

George Steiner: ELS LLIBRES QUE NO HE ESCRIT (Arcàdia, Barcelona, 2022).

Cites d'Interès
25/02/2024
"Una paradoxa pertorbadora va lligada a aquest amor. Hi ha persones, possiblement són moltes, que s'estimen més els animals que els éssers humans. D'aquesta veritat gairebé mai no se'n parla. El patiment o la mort d'un animal pot comportar emocions més profundes que les que ocasionen les malalties humanes. El dolor dels animals, fins i tot des de la distància, m'enfosqueix l'esperit. Al seu gran llibre sobre els tigres, Ruth Padel, poeta i viatgera ens parla dels crits de la boa Constrictor en el moment en què és escorxada de viu en viu. Tant de bo no hagués llegit mai aquest passatge. Enverina els meus somnis, fins i tot a plena llum del dia. Estimar-se els animals més que els homes podria ser una prova fefaent d'un menyspreu visceral però velat per la crueltat de l'home, per la seva «bestialitat». Hi ha la intuïció que els animals tenen potser una dignidad, una lleialtat i una fortalesa davant del dolor i la injustícia que són inabastables per als humans, excepte en els casos comptats d'uns quants homes i dones. Això podria explicar un fet inquietant: l'amor i la compassió particularment intensos que es donen en homes d'un temperament ideològic despòtic i odiós. No són pas una tropa gaire edificant: Calígula i el seu cavall; Wagner i el seu terranova; Nietsche i el seu daltabaix mental en veure com fuetegen un cavall; Hitler desfet plors -l'únic cas de què es té constància- quan va haver d'obligar la seva estimada gossa alsaciana Blondie a baixar a l'infern del búnquer. Tint tots els motius per creure que són un covard físic, un mandarí burgès que sent rebuig i por davant de la violència. Tanmateix, sé del cert que si el meu gos es veiés amenaçat per un perill, si algú li infligís algun mal, la meva ira, el meu impuls per interposar-m'hi podria ser homicida. Si uns torturadors les emprenguessin amb la meva donma o els meus fills, els cridaria que es mantinguessin ferms i jo mateix miraria de fer el mateix. Si peguessin al meu gos o li buidessin els ulls, m'ensorraria immediatament, i els fallaria a tots. Aquestes veritats no són pas agradables. Desafien la raó i el que haurien de ser les jerarquies de l'amor humà. Susciten qüestions referides a inestabilitats primordials, a la supervivència d'afinitats zoològiques i de zones ombroses que subverteixen la nostra humanitat fràgil. Tanmateix, són veritats. Compartides, crec, per molts més del que es reconeix obertament. Odisseu diu adeu a Penòlè al cap de poc temps de tornar a casa. ¿Hauria marxat d'Ítaca si el seu gos Argos encara fos viu?".

Propostes culturals

Cargando

Mi visita en 2023 a la exposición "Antonio López" en la Fundació Catalunya La Pedrera

Propostes culturals
31/12/2023
Un lujo vital ha sido visitar esta exposición abierta al público entre septiembre de 2023 y el 14 de enero del 2024 en la Fundación Cataluña La Pedrera, no solo por el hecho de ser la primera muestra retrospectiva que se presenta en Barcelona como al efecto se expresa en el tríptico informativo de la muestra, sino por gozar de la obra de un artista, realista en el estilo, y humanista en sus pinturas, a muchas de las cuales me siento transportado como si las hubiera vivido yo mismo, pese a la distancia territorial o temporal que pueda haber (aunque en esto último hay secreto). El objeto de esta entrada es mostrar lo que más me ha gustado de la exposición y con ello conseguir que su recuerdo se conviertan en imborrables para mi memoria.
Leer más
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat