12/01/2018

Ramón Pichot i "Germaine"

Ramón Pichot i

Coincidint  amb l’inici de l’any nou 2018, he visitat al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona, l’exposició dedicada al pintor català Ramon Pichot (Barcelona, 1871-Paris, 1925): “Ramon Pichot. De Els Quatre Gats a la Maison Rose”, que restarà oberta al públic fins al 21 de gener.

El títol de l’exposició fa referencia a l’evolució d’aquest pintor des de les influències modernistes que va viure en els Quatre Gats, fins a la Maison Rose, al  barri parisenc de Montmartre, on Pichot va viure durant molts anys i àdhuc va crear una cafeteria, que encara perviu.

Vaig tenir la gran fortuna de veure l’exposició a través de les explicacions de la Professora Veronique Michel, conferenciant diplomada de l’Escola del Louvre, les activitats de la qual en forma de cursos, visites o conferències recomano vivament.
 
El que més em va agradar de Ramon Pichot fou el colorisme dels seus quadres, que per a mi tenen un punt  culminant en les pintures del Mediterrani de Cadaqués i  el retrat de certs ambients de la Belle Époque parisenca; així com també, conforme a les explicacions de la Professora Michel, la seva abraçada a les corrents més modernes i progressistes d’aquells anys, sempre en l’intent de mirar cap al futur i no al  passat històric, cosa que, per cert, avui és mes necessària que mai, i no em refereixo solament a l’art.
 
En el recorregut de l’exposició em vaig detenir sobretot en les pintures  realitzades pe Ramon Pichot en el seu viatge a Andalusia, on va retratar algunes realitats de llavors, com el fervor religiós dels seus habitants (“Ofrena”),o les dones andaluses o d’ètnia gitana amb el seu corresponent tipisme folklòric (vegis, per exemple, “Tres amigues”),coses que pel que es veu eren molt valorades en aquell moment  a França,  ja que ho consideraven com una prova de l’exòtica Espanya. Tot i que m’agraden molt aquests quadres, trobo a faltar altres en els que el pintor hagués pogut oferir altres situacions i realitats que també es trobaven presents a Andalusia i a Espanya. Pot ser, aquesta contraposició d’escenes hagués servit per demostrar a l’Europa de llavors que no solament  la religiositat era un producte específic espanyol.
 
Del període de Paris, em quedo  amb les pintures realitzades a la  model, i esposa  posteriorment, de Ramon Pichot: “Germaine” (el nom  vertader de la qual era espanyol, Laura Gargallo),que va formar part d’un triangle amorós i tràgic amb Picasso i el seu gran amic, pintor també, Carles Casagemas, el qual, desprès d’intentar matar a Germaine sense aconseguir-ho, es va suïcidar davant d’ella.
 
De fet, la imatge que acompanya aquesta entrada és el quadre de Germanine, de jove. Gaudiu de l’exposició si podeu.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat