18/09/2014

Objectius acadèmics per al curs 2014/2015


L’equip de persones que conformem l’Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Girona i que col·laborem a la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania, que jo mateix dirigeixo, hem assumit per al curs 2014/2015 una sèrie de compromisos en l’àmbit de la docència universitària i de la recerca que pretenem exercir amb qualitat i exigència.

Les principals fites que volem portar a terme en aquest curs que ara comença son els següent :

a) En l’àmbit de la recerca, ha estat un gran satisfacció que la Generalitat de Catalunya ens hagi concedit un ajut per a realitzar un projecte investigador en matèria de diversitat religiosa. En concret, la Direcció General d’Afers Religiosos va fer pública a l’inici d’aquest mes de setembre una Resolució en la qual es concedia a l’equip de Dret laboral de la UdG, del que sóc el responsable, i format pel Dr. Ignasi Camós, les Drs. Judit Baseiria i Mercedes Martínez i les Prof. Cristina López i Mònica Polo, una subvenció per fer recerca sobre el tema: “Cap a una Carta de Valors a Catalunya?. La gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit del treball i de l’ocupació pública”.

Aquest Projecte de recerca que hem d’emprendre pretén efectuar una anàlisi detallada de caràcter jurídic sobre l’exercici del dret fonamental de llibertat religiosa per part dels treballadors de les organitzacions empresarials i dels empleats de les Administracions Públiques. Per executar aquesta investigació, serà molt important conèixer les iniciatives internacionals que han pretès regular o impulsar polítiques sobre la capacitat de les persones per manifestar o complir els deures derivats de la seva fe religiosa en l’àmbit laboral en el que presten els seus serveis.

A mes, aquest any finalitzarem el Projecte de recerca que ens va atorgar l’any 2012 el Ministeri d’Educació i Ciència del Govern espanyol sobre “El reconeixement del treball decent al col·lectiu de treballadors immigrants a Espanya”. Durant aquests dos darrers anys hem publicat alguns articles sobre aquesta qüestió i hem organitzat jornades d’interès, la principal de les quals es va realitzar a Girona al mes de novembre de l’any passat. Les ponències i els debats que es varen produir en relació al principi del treball decent estan han estat recopilades en un llibre que està a punt de publicar-se titulat: Temps de canvi en el treball. El futur de les relacions laborals i els recursos humans en la perspectiav d’un treball decent en l’àmbit internacional, europeu i espanyol / Times of change in the workplace. The future of labour relations and human resources from the decent work perspective in Spain, Europe and worldwide.

Volem que la nostra tasca no resti eixorca en la consecució d’un treball digne per a moltes persones que estan veient un descens en la qualitat i seguretat de les seves condicions laborals.

Durant el temps que resta per a la finalització d’aquest projecte hem estat convidats a participar com a ponents en simposis sobre treball digne, com el que se celebrarà a finals de novembre a la universitat belga d’Anvers, on hauré de tractar el tema de la dignitat humana en el treball conforme als principis emanats de la normativa europea. També impulsarem publicacions derivades del nostre treball de recerca així com seguiríem organitzant seminaris i jornades, de fet aprofito per avançar la celebració al proper mes d’octubre d’una jornada sobre experiències en l’àmbit empresarial gironí en matèria de retribucions salarials.

b) Respecte de la docència que l’Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social imparteix en diversos estudis de grau i postgrau a la Universitat de Girona, vull fer referencia a dos Màsters en els que estem implicats de forma intensa:

1. El màster de Dret, Moviments Migratoris i Diversitat que volem iniciar al mes d’octubre. Actualment està obert el període de matricula a aquest postgrau. De fet, el que s’impartirà aquest curs serà el Diploma de Dret i Moviments Migratoris, que sumat al Diploma de Dret i Diversitat del curs següent, el 2015/2016, donarà dret a l’obtenció del títol de màster mencionat.

2. La nostra àrea també realitza una tasca molt important en el Màster oficial de Treball, Relacions Laborals i Recursos Humans de la UdG. L’èxit d’aquest màster mostra la importància de disposar d’uns estudis a l’àmbit gironí que ofereixin una oportunitat d’aprofundir en el coneixement de la realitat empresarial i laboral.

Per a  la nostra àrea de Dret del Treball i Seguretat Social i del grup de recerca corresponent serà un plaer comptar amb vosaltres en les activitats que organitzem, la informació de les quals les podreu trobar a la nostra web o també al nostre twitter: @ADretTiSSUdG

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat